NO-läxa

Igår fick klassen en NO-läxa. Uppgiften är att leta farosymboler på kemikalier i hemmet. De ska alltså leta i köket, tvättstugan, grovköket, garaget mfl. efter kemikalier med olika varningssymboler. Häftet ska ligga i väskan.

Det vore bra om ni är med när ert barn gör läxan så de inte får tag på farliga saker.

Inlämning är på måndag den 3 december.

 

GOTD v 47

Ledtråd: Hårig gammal bjässe

Schimpans? Gorilla? Snälla vänliga jätten-filmen? King kong?

Rätt svar: Mammut

Mammutarna härstammar från elefanter som för ungefär tre miljoner år sedan vandrade norrut från Afrika.

De som levde i norra Europa utvecklade med tiden päls som gjorde att de klarade det stränga klimatet. Den här varianten kallas ullhårig mammut, och det är ofta den man först tänker på när någon pratar om mammutar.

De sista levde förmodligen på Wrangel-öarna i Sibirien för ungefär 4 000 år sedan. Och det var också här de dog ut. Dvärgmammutarnas överlevnad på Wrangels ö i Ryssland berodde på att ön är mycket otillgänglig och inte var bebodd förrän långt efter den senaste istiden. 

Med tanke på att mammutarna levde under istiden är det kanske lätt att tro att de dog ut genom att helt enkelt frysa ihjäl. Men det är faktiskt precis tvärtom. Mammutarna dog ut när klimatet blev varmare. Det vatten som länge legat fruset vid Nordpolen tinade upp och blev till hav och nederbörd. Kraftiga regn blötte upp den torra stäppen, och när vintern väl kom gick tjälen djupt i marken, eftersom den var fuktig. Den hann inte längre tina upp om våren och mammutarnas gröna betesmarker försvann.

De största arterna var Kejsarmammuten och Mammuthus trogontherii som levde i Nordamerika. De hade ungefär 4,7 meter i mankhöjd. De var mer än dubbelt så höga som människan, alltså. Det fanns en dvärgform också. Den var runt två meter i mankhöjd. 

Den ullhåriga mammuten var en riktig istidsbjässe som kunde väga upp till sex ton. Det är lika mycket som fem bilar! Denna mammutart var ungefär lika stor som sin släkting asiatisk elefant – 2,7-3,4 meter i mankhöjd. Den hade lång päls, långa böjda betar som den använde för att skyffla undan snö med och små öron. Smart, för det var lätt att bli kall om öronen.

Mammuten kunde ha upp till fem meter långa, starkt uppåt- och inåtböjda betar.

Här är några klipp som vi tittade på:

Trevlig helg allihop!

 

 

GOTD v 46

Med anledning av barnboksveckan valde jag denna person.

Ledtråd: Världsberömd elev?

Oskar? Någon i klassen? Alex? Pippi? Malala?

Rätt svar: Harry Potter

Harry James Potter eller ”Pojken som överlevde” är född 31 juli 1980.

Han får på sin elfte födelsedag veta att han är en trollkarl efter att han varit föräldralös och vuxit upp hos sin döda mors släktingar, den stränga familjen Dursley.

Han lär sig utöva trolldom på Hogwarts skola för trolldom och häxkonster. Harry upptäcker att han redan är vida känd i trollkarlsvärlden, och att hans öde är sammanbundet med Lord Voldemorts, den fruktade och världskända trollkarlen som tog livet av hans föräldrar.

Hans bästa vänner är Ronald Weasley (Ron) och Hermione Granger och han har en uggla som heter Hedwig. Även Rubeus Hagrid, halvjätten som är skogvaktare på Hogwarts kan räknas som en av hans bästa vänner. 

Harry Potter är en serie fantasyromaner av författaren J.K. Rowling (Joanne Katleen Rowling). Det är 7 böcker som täcker sju år av den föräldralöse pojkens liv. Den första boken kom 1997 i England, och 1999 i Sverige och avslutades med en åttonde bok 2016-2017. Den hette Harry Potter och det fördömda barnet. Denna bok är egentligen en pjäs.

Böckerna har gjort stor succé, med översättningar till 73 språk och försäljningssiffror på över 450 miljoner exemplar i hela världen.

Efter framgången har böckerna också filmatiserats, med Daniel Radcliffe i rollen som Harry Potter.

Den första filmen hade premiär 2001, och den sista filmen kom ut 2011. De har gjorts av  filmbolaget Warner Bros. De första tre filmerna kom på första, andra, respektive andra plats bland världens mest inkomstbringande filmer för sina premiärår. De har i hela världen spelat in över 2,6 miljarder dollar (ungefär 17,5 miljarder svenska kronor).

clinical pharmacy software. Det finns åtta filmer då Harry Potter och dödsrelikerna är uppdelad i 2 filmer.

cheap cialis100mg.

Här är de två klippen från Harry Potter och de vises sten som vi tittade på.

GOTD v 45

Ledtråd: Gränsfall/ Brant vatten mellan två länder

Nord- och sydkorea? Stilla havet? Något känt vattenfall? Trumpwall?

Rätt svar: list of erectile dysfunction drugs. Niagarafallen

Niagarafallen (engelska: Niagara Falls) är vattenfall i Niagarafloden i östra Nordamerika, på gränsen mellan USA och Kanada.

Niagarafallen har en fallhöjd på cirka 54 meter och hör inte till världens högsta vattenfall, men är ett av världens största vattenfall räknat till den volym vatten som passerar varje sekund.

De vattenfall som ingår i Niagarafallen är Amerikanska fallen (American Falls), Hästskofallen (Horseshoe Falls, även känt som Canadian Falls) och Brudslöjefallen (Bridal Veil Falls).

Amerikanska fallen och Hästskofallen är de största, med en bredd på 325 respektive 920 meter, medan Brudslöjefallen är betydligt mindre. Hästskofallen ligger till två tredjedelar i Kanada och till en tredjedel i USA. De andra två fallen ligger i USA. Amerikanska fallen (American Falls), och Brudslöjefallen (Bridal Falls) är 21-34 m höga.

Här är Hästskofallen.

Fallen är en stor turistattraktion och miljontals besökare kommer varje år för att se dem, framför allt under sommaren.

Vattenfallen är helt omringade av två städer, närmare bestämt Niagara Falls (USA) och Niagara Falls (Kanada) – två städer med samma namn fast i olika länder.

Niagarafallen är faktiskt fortfarande i sin ungdom. De är bara cirka 12 000 år gamla, vilket motsvarar ungefär en mikrosekund i geologisk tid.

log time sex tablet name. Det är olagligt och direkt livsfarligt att korsa Niagarafallen. Många människor har ändå provat det. Några överlevde, somliga skadades svårt och en hel del har även dött. Den första att korsa fallen var redan år 1859. Den som senast korsade Niagarafallen var Nik Wallenda, som år 2012 bad om tillstånd från både den amerikanska och kanadensiska regeringen att gå på linbana över. Regeringarna gick med på det och Wallenda korsade floden problemfritt!

Här är klippet vi såg om fallen: