GOTD v 4

Ledtråd: ”Vi har ett problem”

Apollo 11? Freddy Kreuger? Slederman?

Rätt svar: Apollo 13

Färden startade den 11 april 1970 från Kennedy Space Center i USA. Besättningen bestod av Jim Lovell, John Swigert och Fred Haise, men det var inte tänkt att John skulle ha varit med då han var reserv. Den ordinarie besättningsmannen hade fått röda hundsmitta och kunde inte åka med.

Apollo 13 var den tredje rymdfärden i Apolloprogrammet med syfte att landa på månen. Från 1969 till 1972 gjordes sju bemannade färder till månen. Alla kom fram, utom…Apollo 13

Starten fungerade först normalt men efter några minuter slocknade en av de fem huvudmotorerna. För att komma till rätt bana runt jorden lät man de fyra kvarvarande motorerna brinna 34 sekunder längre.

55 timmar och 55 minuter (ca 2 dygn) in på uppdraget exploderade en av två syretankar. Det var när Swigert skulle starta starta värmefläktarna i dem. Åtgärden var nödvändig för att förhindra det flytande syret från att klumpa ihop sig. Planerna på en månlandning avbröts och det primära målet blev i stället att få besättningen levande tillbaka till jorden

“Huston, we have a problem…..” är den kända repliken som Swigert säger till markkontrollen fast egentligen sa han “Houston, we’ve had a problem here”. På grund av explosionen försvann allt syre från syretank nummer 2 och Apollo 13 började läcka ut syre i rymden från syretank nummer 1.  Även bränslecellerna i servicemodulen som levererar elkraft skadades. Allt detta ledde till att man fick stänga av så många system som möjligt för att ha energi kvar till datorer och styrsystem.

När detta hände var de 33 000 mil bort.

En timme efter explosionen tog markkontrollen ett beslut om att besättningen skulle använda månlandaren, som fortfarande var intakt, som ett slags tillfällig flyktkapsel och vistades i den så mycket som möjligt tills man kom till återinträdet i jordatmosfären. Där fanns syre nog för resten av resan så att det som fanns kvar i servicemodulen kunde användas till de skadade bränslecellerna inför landningen. Energiförlusten gjorde även att blev det väldigt kallt både i månlandaren och kommandomodulen.

För att komma tillbaka till jorden när man rundat månen krävdes en start av raketmotorn för att få rätt bana in i jordens gravitation. Eftersom explosionen skedde i den modul som ordinarie raketmotor satt i, vågade man inte starta denna. För en så pass allvarlig händelse fanns inga färdiga instruktioner, utan man fick improvisera. På NASA jobbade många dag och natt med att hitta lösningar för att få hem astronauterna. En av de mest spektakulära lösningarna blev en adapter för att kunna få kommandomodulens fyrkantiga koldioxidfilter att passa i månlandarens runda filterhållare. Man använde sig av tejp och delar från utrustning som fanns ombord.

Den 17 april 1970 landade kommandomodulen i Stilla havet med alla tre besättningsmedlemmarna vid liv. De plockades upp ur havet av ett hangarfartyg. Uppdraget Apollo 13 har kallats ett lyckat misslyckande och besättningen är fortfarande de människor som befunnit sig längst ifrån jorden någonsin.

 

GOTD v 3

Mystisk triangel?

Sfinx? Instrumentet? Former? Illuminativ? Shorts?

Rätt svar: Bermuda triangeln

Idag var det Arman och Alexander som hade förberett GOTD.

Bermuda triangeln ligger i en triangel utanför Florida, Bermuda, Dominikanska republiken och Puerto Rico. Många mystiska och oförklarliga händelser har inträffat i detta område. Flygplan och skepp har försvunnit utan att någon har hittat dem.

 

Det finns väldigt många gissningar på vad som egentligen händer i Bermuda triangeln. Kan det vara ailiens, ufon, väderfenomen, en port till en okänd värld m.m?

I detta klipp får du veta lite mer:

Trevlig helg!

GOTD v 2

Julaftonsfågel?

Kalkon? Jultomtens renar? Fågel som bor på nordpolen?

Rätt svar: Kalle Anka

Kalle Anka skapades och ritades av Walt Disney.  Första gången man såg Kalle Anka på en film var 9 juni 1934. Då hade han en biroll men blev så populär att han fick egna filmer där han var huvudperson. 

Han heter Donald Duck på engelska och hans fullständiga namn när man översatte från engelska är Karl Magnus Anka.

Kalle är egentligen Knatte, Fnatte och Tjattes morbror för det är hans syster Dumbella (Della Anka)  som är deras mamma. Knattarna fick bo hos Kalle för de hade lagt en sprängladdning under sin pappas stol så han var på sjukhus. Så de är inte brorssöner utan systersöner. 

Joakim Von Anka är egentligen Kalles morbror. Han är världens rikaste och antagligen snålaste anka. Joakim förvarar sina pengar i en gigantisk pengabinge i Ankeborg. Han har också för vana att ta en simtur bland pengarna.

Farmor Anka är syster till Farbror Joakim och farmor till Kalle Anka. Hon driver en bondgård utanför Ankeborg tillsammans med den lata drängen Mårten Gås. Hon är också dotter till Ankeborgs grundares Cornelius Knös son.

1940 sker en stor händelse i Kalle Ankas liv: i det tomma grannhuset flyttar det in en söt ankflicka vid namn Kajsa. Kalle och Kajsa blir ett par fast de flyttar aldrig ihop. Kajsa har tre systerdöttrar; Kicki, Pippi och Titti, som är i samma ålder som Knattarna.

Kalle Anka & C:o är Sveriges största och äldsta serietidning.  Första numret utkom i september 1948 och kostade 60 öre. År 2011 såldes ett exemplar av detta nummer för 165 000 kr.

Kalle Anka och hans vänner har visats på julafton kl. 15.00 sedan 1960.

Här kan du se den första filmen som Kalle Anka syntes i, The wise little hen.