Pengar

På matten arbetar vi väldigt intensivt med pengar och pengars värde. Detta är inte helt enkelt att få kläm på.

Idag på matten fick eleverna uppgiften att gissa vad olika matvaror kostar. Därefter gick vi upp till Netto för att de vad det faktiska priset var. Det blev givande samtal om vilken vara man ev. skulle köpa, den billigaste, ekologiskt, den man mest tycker om m.m.

Ni får gärna ta med ert barn nästa gång ni åker till affären så att de kan fortsätta träna på att få förståelse för pengar och vad de kan räcka till.

 

GOTD v 5

Ledtråd: Djup, djupare, djupast?

Något hål som finns i vattnet? Hål i havet? Atlantis? Världens djupaste plats, i havet? Hålet till väldens centrum?

Rätt svar: Marianergraven

Marianergraven är världens djupaste noterade djuphavsgrav. Marianergraven ligger i västra Stilla havet, öster om Filippinerna och sydöst om Japan.

Den är formad som en klyfta, som är ungefär 250 mil lång och 7 mil bred. Dess allra djupaste punkt heter Challengerdjupet, vars djup är någonstans mellan 10 900-11 050 m under havsnivån (mätningar som gjorts är inte helt säkra). Marianergraven är djupare än Mount Everest är högt. Det är 8848 m.ö.h

Challengerdjupet har besökts fyra gånger; först 1960 av en bemannad farkost, sedan två gånger av två obemannade farkoster och senast 2012 av en bemannad farkost igen.

Farkosten Trieste besökte Challengerdjupet 1960. Inuti fanns Don Walsh och den kände oceanografen Jacques Piccard. Det tog 5 timmar att ta sig ner till botten, och 3 timmar upp igen. En spricka i ett fönster gjorde att de bestämde sig för att lämna botten efter bara 20 minuter. Även om hela farkosten ser ganska stor ut, var det endast den lilla sfären underst som var till för att sitta i.

Marianergraven ligger där Stillahavsplattan glider in under Marianerplattan. Vid denna mötesplats trycks båda plattorna ner, vilket bildar djuphavsgraven. Marianergraven kantas av ögruppen Marianerna, vilken bildats (och fortfarande bildas) av uppstigande magma, vars bildande i sin tur triggas när Stillahavsplattan dyker ner i underjorden.

Trots trycket finns det liv här nere, i form av bakterier och räkliknande djur.

Inget solljus når någonsin hit ner. Vattnet som är kolsvart är nära frysgränsen.

År 2012 gjorde filmregissören James Cameron, känd för bland annat Titanic, en soloresa till Challengerdjupet i farkosten Deepsea Challenger. Resan gick nu lite snabbare, 2 timmar och 30 minuter ner och 1 timme och 30 minuter upp. Cameron spenderade 2 timmar och 30 minuter på botten, men fick sedan avbryta efter en hydraulisk läcka. Deepsea Challenger var formad som en vertikal ubåt, och precis som med Trieste var det bara en liten kula underst som man kunde sitta i. Han tog dels bilder och dels hämtade prover från botten som ska hjälpa forskare att ta reda på vad som lever där nere.

Det sägs att när japanska forskare skulle locka till sig och filma hajar i världens största havsdjup, Marianergraven i Stilla havet, gjorde dom en häpnadsväckande upptäckt. Dom sänkte ner en container med jäst djurblod och inälvor, och hajarna lät inte vänta på sig. Men plötsligt började flocken av hajar skingras och fly när ett jättelikt okänt djur simmade förbi kameran på 1 500 meters djup. Varelsens kropp ska varit 60 meter lång. Dom chockerade forskarna vet inte säkert vad dom filmat. Men man är överens om att om det var en jättehaj borde det vara en Megalodon. Men den borde ha dött ut för 170 miljoner år sedan.