Innebandy i Hässleholm

På tisdag den 9 april åker vi till Hässleholm för den årliga innebandyturneringen. Vi har anmält 1 lag med 9 spelar. 

Vi har hyrt minibuss som vi kör med till Hässleholm. Alla kommer som vanligt till skolan och vi åker så fort alla är på plats. 

Alla får låna shorts och T-shirt från skolan. Dessa får dem på morgonen. Alla måsteha med sina innegympaskor. Detta är en säkerhet och man får inte vara med och spela om man inte har skor. 

Lunch tar vi med från skolan.

Medtag: Vattenflaska(ingen läsk/enegridryck), ev fika (macka, frukt).

Medföljande lärare är Peter Gardevall, Fredrik Magnander och Emilia Bengtsson. Ni kan nå dem på skolans mobiltelefon 0708-319289.

Hemresan blir efter 14.00 någon gång eftersom vi inte vet om vi går till slutspel eller inte. Vi tror att vi är tillbaka på skolan vid 15-tiden. 

Ni måste meddela oss via sms hur ert barn tar sig hem den dagen. Taxin kommer att avbokas för de elever som åker med den. Har ni inte möjlighet att hämta dem på skolan, meddela oss snarast. 

Hör gärna av er om någonting är oklart. 

GOTD v 14

Äntligen är bloggen tillbaka. Den har återigen blivit hackad och vi hoppas att vi får ha den för oss själva igen.

Ledtråd: Världens längsta byggnadsverk

Abu Kalif? Donald Trumps mur mot Mexiko? Väldens längsta radhus? Kinesiska muren?

Rätt svar: Kinesiska muren.

Kinesiska muren är världens längsta byggnadsverk. Enligt historien så har det sagts att muren bara är en mur men egentligen så är kinesiska muren flera murar.

Den stora muren (den som finns idag) sägs vara 6400 km lång, men 2009 mätte man den till 8852 km och 2012 kom det nya uppgifter som sa att den är 21 196 km. Att det skiljer i mätningarna beror på att man grävt ut nya murar som var byggda för mycket länge sedan.

På en del ställen är muren 8 m hög och 8 meter bred. På vissa sträckor är muren dubbel och där finns det stora områden land inuti.

Om man skulle lägga ut den i Sverige så skulle den gå från Treriksröset till Smygehuk 4 gånger.

Ca 200 år före Kristus såg kejsaren  Qin Shi Huangdi till att flera murar som funnits tidigare byggdes ihop och han förlängde även muren till långa sektioner.

Det gjorde han för att landet attackerades ett flertal gånger så han ville ha en mur som skyddade landet.

Det var ca 300 000 kineser som tvingades till att bygga muren. Det var främst straffångar och bönder som fick bygga. Det tog ca 10 år att bygga den del som är den äldsta delen av muren.

Det var väldigt många kineser som dött under allt byggande av murarna och därför kallas muren för “världens längsta kyrkogård”. Myten säger att många har begravts inne i muren men det tror inte forskare och historiker stämmer då det skulle göra att konstruktionen blev sämre, men en del fynd av människokroppar har man hittat i den.

Här är ett klipp från muren.