GOTD v 43

Dagens ledtråd: Svensk FN-general

Rätt svar: Dag Hammarskjöld

Bildresultat för dag hammarskjöld

Han föddes 1905 i Jönköping och dog 1961 i en flyplanskrasch. Han var yngst av fyra bröder. Som barn samlade han pressade växter, fjärilar och uppstoppade djur. Han studerade sedan vid Uppsala universitet där han läste franska, juridik och nationalekonomi. Han doktorerade sedan vid Stockholms universitet.

Hammarskjöld fick olika uppdrag på Utrikes Departementet- alltid opolitisk.

Han var FN:s generalsekreterare 1953-1961 . Han införde “tyst diplomati” och deltog i förhandlingar själv runt om i världen. Hammarskjöld blev något av den internationella politikens superkändis. Han dog  1961 i en omdiskuterad flygplanskrasch- var det en olycka eller inte?

Klicka här för att se hur det var i Sverige den dag när Dag Hammarskjöld hade dött.

Scienceshow

Idag hade vi besök av 4 elever från naturvetenskapliga programmet på Procivitas.

De hade en liten show med experiment som handlade om elektricitet. Vi fick lära oss att i ett batteri finns både ledsna och glada gubbar och att de ledsna gubbarna gärna vill komma över på den glada sidan. Detta kan de bara göra via en sladd av metall.

De visade också hur man med hjälp av ett batteri kan få stålull att lysa

De visade också ett experiment med statisk elektricitet. Vi fick gnugga en ballong mot håret och försöka få den att fastna mot en plan yta som t.ex. en dörr.

GOTD v 42

Förra veckans ledtråd var ”Filmmonster”

Många gissningar men ingen lyckade pricka in det rätta svaret Frankensteins monster.

Mary Shelly var en engelsk författare född 1797. 1816 var hon och 4 vänner i Schweiz. På kvällarna ägnade de sig åt att berätta spökhistorier för varandra. En natt drömde Mary en mardröm om en student som fick liv i ett lik. Mary förstod att det som skrämde henne också skulle skrämma andra. Kvällen därpå började hon berätta för sina vänner om doktor Victor Frankenstein.

Victor Frankenstein är besatt av att ge liv åt döda ting. Han skaffar likdelar som han sätter ihop och ger liv med hjälp av en blixt. Skräckslagen flyr han och lämnar sin skapelse. Monstret ger sig ensam ut i världen och försöker förgäves passa in. Överallt möts han av hat och skräck på grund av sitt utseende. Till slut blir monstret hatiskt och börjar hämnas genom att mörda människor.
Han söker upp Victor Frankenstein och kräver att han ska skapa honom en fru. Victor gör en fru, men ångrar sig och förstör henne, bland annat för att han är rädd för vad som händer om de skaffar barn. Monstret blir rasande, dödar Victor och flyr till Ishavet.

Denna bok av Mary Shelly kom ut år 1818.

1931 kom den första filmen om Frankensteins monster.

Arbetslivsvecka

Denna vecka har hela Elinebergsskolan arbetslivsvecka. Det innebär att man på olika sätt arbetar med yrken och sin framtid.

I vår klass har vi idag tittat på filmer som handlar om de gymnasieprogram som eleverna har att välja på. Här hittar ni dessa filmer:

Handel, administration och varuhantering

Estetiska verksamheter

Hotel, Restaurang och Bageri

Hälsa, vård och omsorg

Samhälle, Natur och Språk

Fastighet, Anläggning och Byggnation

Skog, Mark och Djur

Under veckan kommer eleverna också att få presentera vilket yrke de skulle vilja arbeta med i framtiden. Be dem gärna berätta om detta även för er hemma.

Nystart av bloggen

Nu hoppas jag att vi ska kunna använda bloggen fullt ut igen. Här kommer vi att lägga upp bilder och info om vad vi gör i skolan.

Igår hade vi Grej Of The Day. Ledtråden var Gåtornas ö. När jag sedan la till ledtråden att det handlade om någon högtid under året kom klassen ganska snabbt fram till att det var Påskön.

Ön är ligger i Stilla havet väster om Sydamerika och tillhör Chile. Det är en av världens mest avlägsna bebodda platser. Avståndet till närmsta bebodda ö är ca 2000 km.

Det bor ca 7700 personer på ön. Ön heter Isla de Pascua på spanska som är  öns officiella språk. Man pratar också ett språk som kallas Rapa Nui. Huvudstaden heter Hanga Roa men är också det enda samhället på ön där ca 87% av invånarna bor.

Påskön är känd för sina många statyer, moai. De kan vara 10 meter höga. Det finns mer än 1000 moai på ön och de är uthuggna ur en vulkan.

Man känner inte säkert till syftet med statyerna men man tror att de höggs ut för mer än 1000 år sedan och representerar döda släktingar och markerar gravplatser. Man vet idag inte heller exakt hur folket på ön lyckades hugga ut dessa gigantiska statyer och dessutom förflytta dem flera kilometer över ön.