GOTD v 47

Färgglada toppar?

Regnbågsbergen

I Kina, på gränsen till Mongoliet, finns regnbågsbergen.

Den här landskapstypen kallas i Kina för ”danxia”,
som betyder rosa moln.

För 2000 år sedan visste ingen att de färgglada bergen fanns.

Idag är de ett av Kinas populäraste resemål för fotosugna turister.

Den här typen av berg finns på flera ställen runt om i Kina.

Det har tagit många miljoner år för bergen att bli så här.

För 70 miljoner år sen när jordens kontinentalplattor krockade med varandra, skapades Himalayabergen och dessa berg tog samtidigt sin skrynkliga form.

Men hur fick de sina färger?

Under många miljoner år har olika slags mineraler (med olika färger) sakta, sakta samlat sig på lager, pressats ihop och blivit till sten.

Resultatet är dessa färgsprakande klippor och åsar.

GOTD v 46

Fransk hinderbana?

Parkour

Parkour är en träningsmetod och idrott som går ut på att snabbt, smidigt och säkert ta sig över och förbi hinder, utan några andra hjälpmedel än sin egen kropp.

Utövaren springer, hoppar, rullar och klättrar.

Parkour kallas ibland för Free running.

Parkour härstammar från Frankrike och grundades i början på 1980-talet, efter inspiration från den franska militärens träningsprogram.

Namnet Parkour kommer från franskans ”parcours du combattant” som betyder hinderbana.

Regler:
•Rörelserna ska utföras korrekt, smidigt och vara användbara. Att de ska se snygga ut är inte så viktigt. Rörelserna tränas i verkliga miljöer och utövaren anpassar sig efter miljön den befinner sig i.
•”En gång är ingen gång”. Gör du en rörelse måste du öva samma rörelse flera gånger för att vara säker på att det inte var slumpen eller tur som gjorde att du klarade den första gången.

Utöver dessa grundläggande principer saknar Parkour regler för hur rörelser ska utövas.

Parkour saknar poängsystem och är inte tävlingsinriktat, utan är en färdighet som ständigt kan förbättras.

GOTD v 45

Dödligt vatten?

Tsunami

En Tsunami uppkommer när det blir en jordbävning under vatten. Kraften från jordbävningen trycker upp vattnet och bildar en enorm våg. När vågen närmar sig land, där vattendjupet minskar, ökar vågens höjd. Hastigheten på vägen är ca 600-700 km/h. och kan vara upp till 30-40 meter hög. Den högsta vägen som uppmäts var i Alaska och var 503 m hög.

Den 26 december 2004 var det en jordbävning i Indiska oceanen. En stor tsunami bildades och 220-300 000 människor miste sina liv i många länder som gränsade till Indiska oceanen. Över  3 miljoner människor skadades. —543 svenska turister dog men även hundratals finländare, norrmän och danskar turistade och föll offer för denna naturkatastrof. —

—De länder som drabbades värst var Indonesien, Sri Lanka, Thailand & Indien.

Här kan du se en film där Youtubern Lisa Anckarman berättar om vad som hände henne och hennes familj på morgonen den 26 december 2004 i Koh Lanta.