GOTD v 35

Fönster mot jorden

Satellit? Himlen? Ozonlagret? Mir?

Rätt svar: International Space Station, ISS

Den internationella rymdstationen kallas ofta ISS, International Space Station. Den är ett samarbetsprojekt mellan USA, europeiska Esa, Ryssland, Japan och Kanada. Sverige har genom sitt medlemskap i Esa en mycket liten del i projektet.

Delarna har monterats samman i rymden till en 108 meter lång station med en massa på 419 725 kg (maj 2016). Helt färdig kommer stationen att väga 455 ton och vara 110 meter lång.

ISS ligger i omloppsbana 400 kilometer ovanför jorden och  quien vende cialis en mexico. ett varv tar 90 minuter. Det motsvarar en hastighet av cirka 28 000 km i timmen. buy prozac. toradol online.

Christer Fuglesang blev första svensken i rymden när han den 9 december 2006 åkte med den amerikanska rymdfärjan Discovery till ISS. Uppdraget gick i första hand ut på att föra upp och montera nya byggelement till rymdstationen. Sin andra flygning till ISS gjorde Christer i månadsskiftet augusti/september 2009, även den gången med rymdfärjan Discovery. Under sina vistelser på ISS har Christer Fuglesang totalt utfört fem stycken rymdpromenader och därmed befunnit sig utanför rymdstationen i 31 timmar och 54 minuter.

Här är ett klipp där Christer berättar lite om livet ombord på ISS.

Trevlig helg allihopa!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *