GOTD v 40

Lyssna på ledtråden

 

 

Samerna bor i Samleland som är områden som ligger i norra Norge, Sverige, Finland samt på Kolahalvön i Ryssland.  Sameland heter Sápmi på samiska.

pergotime. Det finns ca 80 000 – 100 000 samer i Sameland – Sámpi idag. Det bor ca 40 000 samer i Sverige. Mest samer bor det i Norge.

Samerna är ursprungsbefolkning i Sverige. De började befolka norra delarna av Skandinavien för ca 9000 år sedan när inlandsisen försvann.

how to get lexapro without insurance. De var jägar- och samlarfolk  och flyttade runt och bodde där de kunde hitta mat. Det var främst älg och ren som man jagade. Det fanns även de som levde av fiske.

I mitten  av 1700-talet började det att uppstå konflikter med bland annat nybyggare.

Samerna bodde i kåtor. De kan se ut på många olika sätt och var tillverkade i olika material beroende vilken årstid det var och vilken plats man var på.

År 2011 blev samerna erkända som ett folk i Sverige. Sverige har då erkänt samerna som ett folk, ett urfolk och en minoritet.  Därför räknas samiska som ett av våra fem minoritetspråk som vi har i Sverige.

Samerna har en egen klädesdräkt som kallas kolt. Den har speciellt mycket stor betydelse när det är festliga sammanhang. Färgen på dräkten visar varifrån man kommer. let me watch channel one.

Samerna firar sin nationaldag den 6 februari. Den firas över hela Sápmi.

De har en egen flagga. Blått=vatten, grönt=natur och växter, rött=kärlek och eld och gult=solen

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *