GOTD v 41

Ledtråd: Ett gigantiskt syskonpar

Alligator? Markus och Martinus? Världens längsta man? Filip och Oskar Hammarkvist? Tvillingar? Tjuvar?

Rätt svar: World Trade Center (Tvillingtornen)

safe viagra sites. Skyskraporna, som kallades för Twin Towers – tvillingtorn, var 110 våningar höga byggnader. När de stod färdiga 1973 var de världens högsta byggnader. 

Det norra tornet (torn 1) tog emot de första hyresgästerna i december 1970 och färdigställdes i december 1972. Det var 417 meter högt upp till taket och med masten som monterades upp 1978 var den ytterligare cirka 109 meter. Det norra tornet var då världens högsta byggnad. Efter att den drygt 109 meter höga masten monterats upp på det norra tornet 1978 så var dess totalhöjd 526 meter, 84 meter högre än Empire State Buildings totalhöjd på 442 meter. 

Det södra tornet tog emot de första hyresgästerna i januari 1972 och stod klart i juli 1973. Det officiella öppnandet av tvillingtornen ägde rum den 4 april 1973. Det södra tornet hade en liten helikopterplatta, saknade antenn/spira och mätte drygt 415 meter upp till taket och ungefär 417 meter upp till observationsdäcket som öppnades i december 1975. xl pharmacy.

World Trade Center utsattes 11 september 2001 för ännu en terroristattack. Två kapade flygplan flög med arton minuters mellanrum in i tvillingtornen. Byggnaderna rasade inte direkt, men krascherna och bränslet från flygplanen framkallade så stora bränder att stålkonstruktionen i husen försvagades och båda byggnaderna föll samman efter drygt en timme. Även en tredje byggnad i World Trade Center, den 47 våningar höga ”byggnad sju”, kollapsade efter att ha brunnit i flera timmar.

tijuana mexico pharmacy. 2006 påbörjades byggandet av en ny skyskrapa, One Trade Center (ursprungligen kallad Freedom Tower), som stod färdig 2013 och är 417 m hög (541 m med antenn). Den eersätter det norra tornet på World Trade Center.

Skyskrapan är den största bland byggnaderna som uppförs på Ground Zero och har 104 våningar. Huvuddelen av ytan består av kontor, men där finns även en rad andra verksamheter, bl.a. affärer, restauranger och utsiktsvåningar. När man designade byggnaden lade man stor vikt på säkerheten vad gäller konstruktion, material och utrymningsmöjligheter.

Här kan du se när One Trade Center växte fram.

Här är en sammanfattning av vad som hände den 11 september 2001.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *