GOTD v 2

Julaftonsfågel?

Kalkon? Jultomtens renar? Fågel som bor på nordpolen?

Rätt svar: Kalle Anka

Kalle Anka skapades och ritades av Walt Disney.  Första gången man såg Kalle Anka på en film var 9 juni 1934. Då hade han en biroll men blev så populär att han fick egna filmer där han var huvudperson. 

Han heter Donald Duck på engelska och hans fullständiga namn när man översatte från engelska är Karl Magnus Anka.

Kalle är egentligen Knatte, Fnatte och Tjattes morbror för det är hans syster Dumbella (Della Anka)  som är deras mamma. Knattarna fick bo hos Kalle för de hade lagt en sprängladdning under sin pappas stol så han var på sjukhus. Så de är inte brorssöner utan systersöner. 

Joakim Von Anka är egentligen Kalles morbror. Han är världens rikaste och antagligen snålaste anka. Joakim förvarar sina pengar i en gigantisk pengabinge i Ankeborg. Han har också för vana att ta en simtur bland pengarna.

Farmor Anka är syster till Farbror Joakim och farmor till Kalle Anka. Hon driver en bondgård utanför Ankeborg tillsammans med den lata drängen Mårten Gås. Hon är också dotter till Ankeborgs grundares Cornelius Knös son.

1940 sker en stor händelse i Kalle Ankas liv: i det tomma grannhuset flyttar det in en söt ankflicka vid namn Kajsa. Kalle och Kajsa blir ett par fast de flyttar aldrig ihop. Kajsa har tre systerdöttrar; Kicki, Pippi och Titti, som är i samma ålder som Knattarna.

Kalle Anka & C:o är Sveriges största och äldsta serietidning.  Första numret utkom i september 1948 och kostade 60 öre. År 2011 såldes ett exemplar av detta nummer för 165 000 kr.

Kalle Anka och hans vänner har visats på julafton kl. 15.00 sedan 1960.

Här kan du se den första filmen som Kalle Anka syntes i, The wise little hen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *