GOTD v 4

Ledtråd: ”Vi har ett problem”

Apollo 11? Freddy Kreuger? Slederman?

Rätt svar: Apollo 13

Färden startade den 11 april 1970 från Kennedy Space Center i USA. Besättningen bestod av Jim Lovell, John Swigert och Fred Haise, men det var inte tänkt att John skulle ha varit med då han var reserv. Den ordinarie besättningsmannen hade fått röda hundsmitta och kunde inte åka med.

Apollo 13 var den tredje rymdfärden i Apolloprogrammet med syfte att landa på månen. Från 1969 till 1972 gjordes sju bemannade färder till månen. Alla kom fram, utom…Apollo 13

Starten fungerade först normalt men efter några minuter slocknade en av de fem huvudmotorerna. För att komma till rätt bana runt jorden lät man de fyra kvarvarande motorerna brinna 34 sekunder längre.

55 timmar och 55 minuter (ca 2 dygn) in på uppdraget exploderade en av två syretankar. Det var när Swigert skulle starta starta värmefläktarna i dem. Åtgärden var nödvändig för att förhindra det flytande syret från att klumpa ihop sig. Planerna på en månlandning avbröts och det primära målet blev i stället att få besättningen levande tillbaka till jorden

“Huston, we have a problem…..” är den kända repliken som Swigert säger till markkontrollen fast egentligen sa han “Houston, we’ve had a problem here”. På grund av explosionen försvann allt syre från syretank nummer 2 och Apollo 13 började läcka ut syre i rymden från syretank nummer 1.  Även bränslecellerna i servicemodulen som levererar elkraft skadades. Allt detta ledde till att man fick stänga av så många system som möjligt för att ha energi kvar till datorer och styrsystem.

När detta hände var de 33 000 mil bort.

En timme efter explosionen tog markkontrollen ett beslut om att besättningen skulle använda månlandaren, som fortfarande var intakt, som ett slags tillfällig flyktkapsel och vistades i den så mycket som möjligt tills man kom till återinträdet i jordatmosfären. Där fanns syre nog för resten av resan så att det som fanns kvar i servicemodulen kunde användas till de skadade bränslecellerna inför landningen. Energiförlusten gjorde även att blev det väldigt kallt både i månlandaren och kommandomodulen.

För att komma tillbaka till jorden när man rundat månen krävdes en start av raketmotorn för att få rätt bana in i jordens gravitation. Eftersom explosionen skedde i den modul som ordinarie raketmotor satt i, vågade man inte starta denna. För en så pass allvarlig händelse fanns inga färdiga instruktioner, utan man fick improvisera. På NASA jobbade många dag och natt med att hitta lösningar för att få hem astronauterna. En av de mest spektakulära lösningarna blev en adapter för att kunna få kommandomodulens fyrkantiga koldioxidfilter att passa i månlandarens runda filterhållare. Man använde sig av tejp och delar från utrustning som fanns ombord.

Den 17 april 1970 landade kommandomodulen i Stilla havet med alla tre besättningsmedlemmarna vid liv. De plockades upp ur havet av ett hangarfartyg. Uppdraget Apollo 13 har kallats ett lyckat misslyckande och besättningen är fortfarande de människor som befunnit sig längst ifrån jorden någonsin.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *