GOTD v 14

Äntligen är bloggen tillbaka. Den har återigen blivit hackad och vi hoppas att vi får ha den för oss själva igen.

Ledtråd: Världens längsta byggnadsverk

Abu Kalif? Donald Trumps mur mot Mexiko? Väldens längsta radhus? Kinesiska muren?

Rätt svar: Kinesiska muren.

Kinesiska muren är världens längsta byggnadsverk. Enligt historien så har det sagts att muren bara är en mur men egentligen så är kinesiska muren flera murar.

Den stora muren (den som finns idag) sägs vara 6400 km lång, men 2009 mätte man den till 8852 km och 2012 kom det nya uppgifter som sa att den är 21 196 km. Att det skiljer i mätningarna beror på att man grävt ut nya murar som var byggda för mycket länge sedan.

På en del ställen är muren 8 m hög och 8 meter bred. På vissa sträckor är muren dubbel och där finns det stora områden land inuti.

Om man skulle lägga ut den i Sverige så skulle den gå från Treriksröset till Smygehuk 4 gånger.

Ca 200 år före Kristus såg kejsaren  Qin Shi Huangdi till att flera murar som funnits tidigare byggdes ihop och han förlängde även muren till långa sektioner.

Det gjorde han för att landet attackerades ett flertal gånger så han ville ha en mur som skyddade landet.

Det var ca 300 000 kineser som tvingades till att bygga muren. Det var främst straffångar och bönder som fick bygga. Det tog ca 10 år att bygga den del som är den äldsta delen av muren.

Det var väldigt många kineser som dött under allt byggande av murarna och därför kallas muren för “världens längsta kyrkogård”. Myten säger att många har begravts inne i muren men det tror inte forskare och historiker stämmer då det skulle göra att konstruktionen blev sämre, men en del fynd av människokroppar har man hittat i den.

Här är ett klipp från muren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *