GOTD v 42

Förra veckans ledtråd var ”Filmmonster”

Många gissningar men ingen lyckade pricka in det rätta svaret Frankensteins monster.

Mary Shelly var en engelsk författare född 1797. 1816 var hon och 4 vänner i Schweiz. På kvällarna ägnade de sig åt att berätta spökhistorier för varandra. En natt drömde Mary en mardröm om en student som fick liv i ett lik. Mary förstod att det som skrämde henne också skulle skrämma andra. Kvällen därpå började hon berätta för sina vänner om doktor Victor Frankenstein.

Victor Frankenstein är besatt av att ge liv åt döda ting. Han skaffar likdelar som han sätter ihop och ger liv med hjälp av en blixt. Skräckslagen flyr han och lämnar sin skapelse. Monstret ger sig ensam ut i världen och försöker förgäves passa in. Överallt möts han av hat och skräck på grund av sitt utseende. Till slut blir monstret hatiskt och börjar hämnas genom att mörda människor.
Han söker upp Victor Frankenstein och kräver att han ska skapa honom en fru. Victor gör en fru, men ångrar sig och förstör henne, bland annat för att han är rädd för vad som händer om de skaffar barn. Monstret blir rasande, dödar Victor och flyr till Ishavet.

Denna bok av Mary Shelly kom ut år 1818.

1931 kom den första filmen om Frankensteins monster.