GOTD v 43

Dagens ledtråd: Svensk FN-general

Rätt svar: Dag Hammarskjöld

Bildresultat för dag hammarskjöld

Han föddes 1905 i Jönköping och dog 1961 i en flyplanskrasch. Han var yngst av fyra bröder. Som barn samlade han pressade växter, fjärilar och uppstoppade djur. Han studerade sedan vid Uppsala universitet där han läste franska, juridik och nationalekonomi. Han doktorerade sedan vid Stockholms universitet.

Hammarskjöld fick olika uppdrag på Utrikes Departementet- alltid opolitisk.

Han var FN:s generalsekreterare 1953-1961 . Han införde “tyst diplomati” och deltog i förhandlingar själv runt om i världen. Hammarskjöld blev något av den internationella politikens superkändis. Han dog  1961 i en omdiskuterad flygplanskrasch- var det en olycka eller inte?

Klicka här för att se hur det var i Sverige den dag när Dag Hammarskjöld hade dött.